CDF Info

Informatie

Hoe kies je de juiste raamdecoratie?

2 min gelezen

Heb jij een nieuw huis gekocht of ga jij een nieuw huis huren? Gefeliciteerd! Maar bereid je voor op veel verschillende dingen die je nu moet regelen. Naast het afsluiten van internet, verzekeringen en energie moet je ook denken aan de inrichting van je huis. Een van de dingen die je moet regelen voor de inrichting van je huis is raamdecoratie. Lees hier hoe jij de juiste raamdecoratie kiest.

Soorten raamdecoratie

Op het gebied van raamdecoratie heb je veel keuze. Zo kan je kiezen voor rolgordijnen, normale gordijnen, vouwgordijnen, plisségordijnen en verduisterende gordijnen. Daarnaast kan je ook kiezen tussen verschillende lamellen en shutters. Bekijk alle soorten en kijk wat goed bij je woning past. Elke soort raamdecoratie heeft andere voor- en nadelen. Zo kan je met duo rolgordijnen de hoeveelheid licht die je binnenlaat makkelijker regulieren dan met normale rolgordijnen. Als je een moeilijke slaper bent, zijn verduisterende (rol)gordijnen geschikt voor jouw slaapkamer. Hierdoor is je kamer verduisterd, waardoor je gemakkelijker in slaap valt.

Afmetingen

De volgende stap is goed in kaart brengen wat de afmetingen van je ramen zijn. Om de breedte van je raam op te meten moet je de breedte bovenin, middenin en onderin tussen beide muren of kozijnen noteren. Hetzelfde doe je met de lengtemaat. Noteer de kleinst gemeten maat van beide zijden. Let op: dit is een manier om een overzicht van de afmetingen te krijgen en het kan niet voor elke soort raamdecoratie gebruikt worden. Je kunt deze afmetingen wel gebruiken om te kijken welke raamdecoratie bij deze afmetingen past en om een schatting van de kosten te maken. Pas als je een definitieve keuze hebt gemaakt, kun je de echte afmetingen noteren. Wat je precies moet meten, staat altijd aangegeven als je de raamdecoratie bestelt. Als je gordijnen wilt bestellen, zijn er nog wel een paar tips voor het opmeten. Laat bij het opmeten van de lengte van je gordijnen 1 cm vrije ruimte tussen je vloer en het laagste deel van je gordijn. Op deze manier vallen je gordijnen mooi recht. Wil je dat het gordijn tot op de grond valt? Bereken dan 5 tot 10 cm extra stof aan de onderkant. Dit klinkt misschien als veel, maar sommige stoffen kunnen krimpen. Hierdoor is soms zelfs de 5 tot 10 cm te weinig.

Ophangen

Nadat je jouw raamdecoratie hebt besteld, hoef jij alleen nog te wachten tot het binnenkomt. Daarna kan je beginnen met ophangen. Bij een rolgordijn zal je dit moeten vast boren aan de muur. Gebruik hiervoor altijd een waterpas, zodat je de gordijnen niet schuin ophangt. Bij een normaal gordijn moet je een gordijnroede of -rails ophangen. Neem voldoende tijd hiervoor zodat je geen fouten maakt.