CDF Info

Informatie

Is jouw woning klaar voor de winter? Bekijk onze checklist!

2 min gelezen

Zodra de herfst ten einde loopt, zorg je er natuurlijk voor dat kou geen invloed op jouw stulpje kan hebben. Verzeker je ervan dat je woning winterklaar is!

Je hebt wellicht het idee dat je huis in prima staat verkeert om de kou de baas te kunnen. Maar of dat ook zo is, zal blijken uit de volgende zaken:

Isolatie

Warmte mag op geen enkele plek in je woning kunnen ontsnappen; dat betekent immers ook dat koud elucht gemakkelijk naar binnen kan komen. We zullen onze aandacht zometeen op enkele specifieke voorbeelden vestigen maar zorg er in ieder geval voor dat je dak, kelder en zolder op dit gebied zeker weten in orde zijn.

Naden en kieren

Ben je niet helemaal zeker van de afdichtingen van de openingen waar buizen door je muur heen lopen? Dan dicht je ze extra goed af met isolatieschuim of kit.

Dakbedekking

Zodra koude lucht je dak door kan komen, is er logischerwijs iets mis met je dakbedekking. Laat dit door een professional herstellen zodra je hier een lek of ander mankement constateert.

Rookkanalen

Zet de rookkanalen van je open haard wijd open zodra je je open haard gebruikt, om verstikkingsgevaar te voorkomen. Brandt je open kachel niet? Doe ze dan weer dicht, anders ontsnapt er toch warmte.

Ventilatie

Zelfs in de winter is het hard nodig om af en toe je woning te luchten. Zeker dan, aangezien je je huis waarschijnlijk goed verwarmt in deze periode. Zorg dan ook voor een optimale hygiëne en luchtcirculatie.

Verwarming ontluchten

Luchtbellen in je radiatoren zorgen ervoor dat de warmteafgifte beperkt wordt. Zodra dit het geval is, hoor je klotsende geluiden. Haal de luchtbellen eruit door deze verwarmingselementen te ontluchten.

CV-ketel en boiler

De kou slaat wild om zich heen wanneer je centrale verwarmingselementen ermee ophouden. Hapert er iets of krijg je één van je apparaten helemaal niet meer aan de praat? Dan kan een nieuwe boiler kopen heel verstandig zijn. Laat een expert ernaar kijken voor professioneel advies hierover.

Verlichting

Energiezuinige lampen kunnen bijdragen aan een fors lagere energierekening. Aangezien het in de winter sneller donker wordt, steek je immers veel eerder op de dag je lampen al aan, vergeleken met eerder in het jaar.

Kranen en afvoer buiten

Voorkom kapot vriezende leidingen door je buitenkraan tijdig af te sluiten. En verstoppingen van je afvoersysteem ga je tegen door je goot leeg te halen, wanneer nodig. Takken, bladeren en ander vuil zijn hier namelijk vaak de oorzaken van.

Thermostaat

Zodra je ‘s nachts onder de wol kruipt in de winter, is je bed – in theorie – lekker warm. programmeer daarom je thermostaat zodat die ‘s avonds uit gaat. Scheelt je weer een boel centen!