CDF Info

Informatie

Hoe een elektrische auto financieren?

3 min gelezen

Steeds meer mensen in Nederland maken de stap naar een elektrische auto. Dit is niet zo gek aangezien deze auto geen CO2 uitstoot en daardoor beter is voor het milieu. Toch is een elektrische auto niet voor iedereen geschikt vanwege het hoog prijskaartje. Deze auto’s zijn immers voorzien van een batterij, waardoor de verkoopprijs hoger ligt dan bij een brandstof auto. Wil je milieuvriendelijker rijden maar kan je de aanschafprijs niet zelf betalen? Dan kan je ervoor kiezen om het verschil te financieren. Lees snel verder en kom hier alles over te weten. 

Hoge aanschafprijs 

Het is inmiddels algemeen bekend dat een elektrische auto een hogere aanschafprijs heeft. Ondanks de hoge prijs heb je aan de andere kant een bijtelling en verbruikskosten die fors lager zijn. Bovendien rijd je voordeliger op elektriciteit dan op brandstof, de onderhoudskosten zijn lager en je betaalt minder of helemaal geen wegenbelasting. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het belangrijk om minstens rekening te houden met een aanschafprijs van €20.000. Hierbij gaat het vaak om een instapmodel. Wil je toch liever een Hyundai IONIQ 5? Dan ben je een stuk duurder uit met een prijs vanaf €42.505. Wanneer je een gedeelte hiervan wilt gaan financieren dan is het verstandig om je van tevoren goed in te lezen.  

Persoonlijke lening 

Ruim 75% van alle leningen in Nederland bestaan uit een persoonlijke lening. Dit is onder andere de meest gekozen vorm van financiering voor auto’s. De voornaamste reden hiervoor is dat een persoonlijke lening in de meeste gevallen goedkoper is dan een financiering via de autodealer. Maar wat is een persoonlijke lening nou precies? 

Een persoonlijke lening is niets meer dan een lening waarbij er een vaste rente en een vaste looptijd is. De maandelijkse aflossing staat vast, waardoor je altijd weet waar je aan toe bent. De hoogte van de persoonlijke lening is volledig afhankelijk van het bedrag dat je wilt lenen, je inkomen en de woonsituatie. Heb je geen BKR-registratie? Dan is het altijd mogelijk om met behulp van een persoonlijke lening een elektrische auto te financieren. 

Doorlopend krediet 

Als laatste kan je ervoor kiezen om een doorlopend krediet te nemen. Hierbij zijn alle reeds afgeloste bedragen steeds opnieuw opneembaar. Dit lijkt ontzettend aantrekkelijk, omdat er telkens nieuw geld beschikbaar is. Toch is een doorlopend krediet over het algemeen minder gunstig. De rente en aanlooptijd zijn namelijk variabel. Hierdoor bestaat de kans dat je meer rente betaald dan nodig is. Daarnaast ligt de rente bij een doorlopend krediet fors hoger dan bij een persoonlijke lening. 

Leningen vergelijken 

Nu je weet wat de mogelijkheden zijn voor het financieren van een elektrische auto, is het tijd om beide leningen met elkaar te vergelijken. Bij beide leningen ontkom je er niet aan dat je rente moet betalen. Dit hoort nou eenmaal bij leningen. De rente verschilt altijd per aanbieder, waardoor het verstandig kan zijn om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Een goede vergelijking kan je veel geld besparen. Door constant te vergelijken is het mogelijk dat jij straks in die schitterende Volkwagen ID 3 rijdt!