CDF Info

Informatie

Theorie examen? Help!

2 min gelezen

Ben jij al druk bezig met rijlessen om jouw rijexamen te halen? Vergeet dan niet dat je eerst nog jouw theorie examen moet halen! Dit klinkt appeltje eitje, maar het vergt wel wat voorbereiding. Ook al heb je wat rijervaring, dat betekent niet dat je alle regels kent. Daarom is auto theorie oefenen belangrijk. Hoe kun je het beste beginnen? En wat zijn goede tips? Lees snel verder! 

Hoe begin je? 

Allereerst is het handig om voor jezelf vast te stellen of je alleen een theorie examen wilt inplannen of een cursusdag. Er zijn verschillende locaties waar je een cursusdag kunt kiezen. Zo’n dag bestaat vaak uit een dagdeel waar je eerst theorie oefent en ook een oefenexamen doet. Aan het einde van de dag wordt het theorie examen dan gepland. Er is natuurlijk geen garantie dat je dit meteen haalt, maar het is wel handig om te doen als je weet dat je het moeilijk vind om zelfstandig te leren. 

Als je ervoor kiest om zelfstandig te leren en alleen een theorie examen te doen dan is het belangrijk dat je een theorieboek hebt. Zorgt ervoor dat je de nieuwste versie hebt, want soms veranderen de regels. Dit nemen ze uiteraard mee in het theorie examen en het zou zonde zijn dat je het dan fout hebt, omdat het er niet instaat of er misschien zelfs fout instaat. 

Oefenen, oefenen, oefenen

Ja, het klinkt stom. Maar het komt hier wel op neer. Het blijft belangrijk dat je de theorie blijft oefenen. Ook nadat je jouw examen hebt gehaald. De theorie moet je namelijk toepassen in de praktijk. Anders kun je ook niet jouw rijexamen halen. En dat is natuurlijk het einddoel! Maar hoe kun je het blijven oefenen? Je kunt moeilijk tijdens het rijden even een boek erbij pakken. 

Een tip die ik je mee kan geven is: rijd met iemand mee. Zo kun jij focussen op wat de bestuurder doet en waarom. Als je het niet zeker weet kun je het zelfs even opzoeken op je telefoon. Of je kunt het vragen aan de bestuurder. Door te kijken en te observeren kun je al veel leren. En je leert het beter, omdat je het meemaakt in plaats van het lezen van dezelfde tekst. Daarnaast is het heel goed om te oefenen voor het gevaarherkenning onderdeel van het examen. 

Hopelijk heb je hier wat aan en kun je vlekkeloos door jouw theorie examen komen!