CDF Info

Informatie

Verbeter je nachtrust met deze tips!

2 min gelezen

Je nachtrust is ontzettend belangrijk. Het aantal uren slaap verschilt voor iedereen. De ene is uitgerust na 6 uurtjes, de ander heeft wel 10 uur slaap nodig. Het is vooral belangrijk dat je slaap kwalitatief is, want dat zorgt ervoor dat je écht uitgerust bent. Is je nachtrust de laatste tijd niet zo goed en kom je al geeuwend de dag door? Dankzij deze tips verbeter jij je nachtrust aanzienlijk!

Slaap in het donker

Een eerste vereiste voor een goede nachtrust is een rustige en donkere omgeving. Woon je in the middle of nowhere waar geen lichtpollutie is, dan hoef je niet zo nodig overgordijnen te hangen want dan is het ‘s nachts wellicht donker in je slaapkamer. Maar de meeste mensen wonen in een straat met straatverlichting en die durft al eens in de slaapkamer binnen te schijnen. Het is echter beter om in het donker te slapen, want de duisternis bevordert de afscheiding van melatonine. Dat slaaphormoon helpt je in slaap te vallen. Je kan een slaapmasker opzetten, maar het is nog beter om het raam te verduisteren. Kies voor gordijnen met een dikke stof die het licht blokkeren en laat deze gordijnen ook voeren. Dit zorgt niet alleen voor extra verduistering, gordijnen isoleren ook en werken geluidswerend. 

Kies een goed bed

Een tweede vereiste voor een goede nachtrust is een goed bed. Maar wat is een goed bed? De belangrijkste voorwaarde is dat het bed de schouders, bekken en knieën ondersteunt én tegendruk geeft zodat de wervelkolom haar natuurlijke kromming kan volgen en jij geen last hebt van rugpijn. Kies ook de juiste matras. Hard of zacht, het is maar wat je verkiest. Ook een goed hoofdkussen is van cruciaal belang wil je niet met nek- en schouderklachten opstaan. Kies voor een hoofdkussen dat ongeveer in rechte lijn ligt met je ruggengraat. Het kussen dat je moet kiezen hangt ook af van je slaaphouding. Een buikslaper heeft immers een ander kussen nodig dan een rugslaper.

Pas je gedrag aan

Volstaan een prima bed en hoofdkussen en een rustige en donkere omgeving niet voor jou? Dan zijn er nog wat trucjes die je kan toepassen om je slaapritme te verbeteren. Creëer een avondroutine zodat je lichaam weet wanneer het tijd is om te gaan slapen. Ga bijvoorbeeld altijd om 23 uur slapen en vermijd blauw licht van schermen, zoals tv of smartphone, een uur voor je in bed kruipt. Lees liever een goed boek en of neem een ontspannende douche. Overdag stress vermijden en voldoende bewegen zorgen er ook voor dat je sneller in slaap zal vallen en beter slaapt. Drink je graag een lekker kopje koffie? Prima, maar doe niet ‘s avonds want de cafeïne zorgt ervoor dat je nog uren wakker ligt.

Welterusten!