CDF Info

Informatie

Wat is een transitievergoeding?

2 min gelezen

Een transitievergoeding is een vergoeding die je kunt krijgen wanneer je bent ontslagen, oftewel een ontslagvergoeding. De werkgever betaalt dit bedrag. De omvang van dit bedrag is afhankelijk van verschillende factoren zoals de duur van het dienstverband en de hoogte van het salaris. Meer weten over transitievergoeding? Lees dan verder!

Wanneer heb je recht op transitievergoeding?

Niet iedereen die ontslagen wordt heeft recht op een transitievergoeding. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. De ontslagvergoeding kan namelijk worden opgenomen in de vaststellingsovereenkomst. In de volgende gevallen heb je geen recht op transitievergoeding:

  • Je bent jonger dan 18 jaar en werkte minder dan 12 uur per week;
  • Je bent op staande voet ontslagen door wangedrag;
  • De werkgever heeft geen financiële middelen om je te betalen door bijvoorbeeld faillissement;
  • Je hebt een cao met een vervangende regeling.

In deze gevallen heb je wel recht op transitievergoeding:

  • Je 0 uren of jaarcontract wordt niet verlengd;
  • Je bent terecht ontslagen volgen het UWV of de kantonrechter.

Hoe hoog wordt jouw transitievergoeding?

Zoals in de inleiding al is beschreven is de hoogte van jouw transitievergoeding afhankelijk van verschillende factoren zoals de duur van het dienstverband en de hoogte van het salaris. De maximale transitievergoeding die mag worden gegeven is 84.000 euro bruto, wanneer je meer verdient dan dit bedrijf wordt de transitievergoeding één jaarsalaris.

Wil je nou precies berekenen hoe hoog je transitievergoeding is dan kun je gebruik maken van een handige formule. Hierbij dient te worden vermeld dat dit een ruwe schatting is en de daadwerkelijke vergoeding anders kan uitpakken. De formule is als volgt: aantal dienstjaren x 1/3 van het bruto maandsalaris. 

Een transitievergoeding mag helemaal worden gespendeerd zoals je dat zelf wilt. De insteek van de vergoeding is dat mensen een kans hebben om in goede orde naar een nieuwe werkgever kunnen zoeken, echter hangen er geen verplichtingen aan de vergoeding.