CDF Info

Informatie

Welke zonwering voor jou?

2 min gelezen

Heb jij ook altijd last van té veel licht in jouw huis? Het is fijn als de zon schijnt en jouw huis warm en licht maakt, maar het kan ook vervelend zijn als er te veel licht is. Zo kan het lastig worden om te zien wat er op de TV staat door de weerkaatsing van het licht. Ook kun je snel verblind worden door het zonlicht. Als je hier veel last van hebt is het handig om wat zonwering aan te schaffen. Maar wat voor soorten zijn er? En welke past bij jou? 

Soorten zonwering 

Er zijn verschillende soorten zonwering en je bent waarschijnlijk wel bekend met een aantal hiervan. Hieronder een lijst met de soorten zonwering: 

  • Jaloezieën: deze worden veel gebruikt en iedereen kent ze wel.
  • Rolgordijnen: deze zijn net als de jaloezieën veel bekend. Het enige verschil is dat deze volledig dicht zijn en bij jaloezieën er nog wat lichtinval is.
  • Markiezen: je hebt ze vast wel eens gezien, maar je wist niet hoe ze heten. De ouderwetse bogen met leuke kleurtjes. 
  • Rolluiken: deze installeer je buiten en zijn ideaal om te verduisteren. 
  • Uitvalschermen: deze installeer je buiten kun je uitklappen.
  • Screens: deze zijn te vergelijken met rolluiken, maar werken niet verduisterend.

Zoals je kunt zien zijn er veel soorten zonwering, maar welke past nou het beste bij jou? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. 

Welke zonwering kiezen?

Werk je bijvoorbeeld ‘s nachts en slaap je overdag? Dan kan het heel storend zijn als het erg licht is. In dat geval kun je het beste kiezen voor rolluiken uit Drenthe. Rolluiken werken verduisterend en je kunt zelfs kiezen voor een elektrisch bestuurbare variant. Zo kun je bijvoorbeeld tijden instellen, zodat je na een lange werkdag niet nog alles zelf naar beneden hoeft te rollen. 

Wil je wel meer licht in jouw huis, maar minder fel? Dan kunnen screens een goede optie zijn. Screens weerkaatsen UV-straling en voorkomen verkleuringen van meubels in jouw woning. Daarnaast blokkeren ze felle lichtstralen, maar zijn ze wel lichtdoorlatend. Beide rolluiken en screens laten installeren zijn wel een investering.

Ben je op zoek naar een goedkopere oplossing? Dan kun je kiezen voor jaloezieën of een rolgordijn. Deze kun je ook gemakkelijk zelf installeren en ze houden redelijk veel licht tegen. Met jaloezieën heb je meer controle over de lichtinval en met een rolgordijn kun je beter verduisteren.