CDF Info

Informatie

Bereid je voor op jouw wintertuin

2 min gelezen

Wat je in de zomer hebt opgebouwd, kan de winter in no time ongedaan maken. Maar daar kun je heel eenvoudig een stokje voor steken!

Van jungle tot prachttuin en vanuit daar weer een dor landschap. Dat krijg je wanneer je de winter zijn gang laat gaan op het paradijs dat je helemaal zelf creëerde – of in ieder geval in goede banen leidde. Om dat te voorkomen, stellen we je voor om het volgende te doen:

Borders bijwerken

En hiermee bedoelen we dus je bloemperken, niet Checkpoint Charlie. Controleer grondig of er geen planten en takken al deels afgestorven zijn, zo vlak voor de winter – dit is in de meeste gevallen op het eerste gezicht al duidelijk. Zo ja, snoei ze dan bij om erger verval te voorkomen. Wta nog wel bloeit, kun je rustig laten staan. Zo houd je de aanblik van je tuin aantrekkelijk en bied je vogels de kans om alvast een kleine voedselvoorraad aan te leggen.

Gezond Gras

Uiteraard wil je het liefste je gazon in een perfecte toestand achterlaten. Dat betekent nog één keer goed maaien voordat de vorst haar intrede doet – of zelfs twee keer wanneer we een milde naherfst hebben. Bovendien kunnen we je van harte aanbevelen om takjes en bladeren van je grasmat te verwijderen. Deze kunnen namelijk een negatieve impact hebben op de groei van je gazon.

Snoeien maar!

Sneeuw is een steeds zeldzamer fenomeen hier in Nederland. Toch is het belangrijk dat je de takken in je tuin voldoende verzorgt door ze bij te snoeien voordat de winter in al zijn hevigheid toeslaat. Zo voorkom je ‘bloedende’ snijwonden aan de begroeiing in je tuin.

Waterleiding afsluiten

Is je buitenkraan al dicht? Zo niet, dan kan die kapot vriezen. Tenminste, zodra het winter wordt, natuurlijk. Dat zal je in de zomer niet zo gauw gebeuren, tenzij er in heel Europa een nieuwe ijstijd aanbre-

Ahum.

Draai svp je buitenkraan dicht voordat het gaat vriezen. Bewaar bovendien sproeiers op een plek die droog en veilig is, zoals je garage, schuur of tuinhuis.

Vogels voederen

Terwijl wij onszelf tijdens de feestdagen weer gulzig vol zitten te vreten, valt ervoor vogels weinig te vieren. In de lente en zomer helpen ze je graag met het verorberen van zowel insecten als zaden in je tuin, maar die zijn in de koudste periode van het jaar nogal schaars. Help onze gevederde vriendjes daarom door een vogelhuis te kopen en in je tuin te installeren. Vul deze met noten en vetbollen, die je ook elders in je tuin kunt verspreiden.