CDF Info

Informatie

De beste slang voor jouw drukleidingsysteem

2 min gelezen

Om maar direct met de deur in huis te vallen; tyleen is het antwoord. Maar wat is dat precies, wat kun je ermee en welke eigenschappen heeft het?

Wanneer je specifieke buizen van kunststof nodig hebt, krijg je al gauw termen om je oren geslingerd die allemaal ontzettend veel op elkaar lijken. Wellicht heb je meteen het idee dat ze niet eens heel veel van elkander verschillen en misschien heb je daar nog wel gelijk in ook. Echter mag je polypropyleen, polyethyleen, polyester, polystyreen en andere polymeren niet zomaar door elkaar gebruiken. De verschillen zijn er voor een reden en ieder heeft eigenschappen die voor een bepaald doel ontworpen zijn.

Wanneer blijkt dat je – voor welke verbinding dan ook – een tyleenslang nodig hebt, is het daarom verstandig dat je niet lukraak de eerste de beste kiest. Kijk goed welk type wat precies doet en baseer je keuze op uitgebreide informatie van je leverancier. Indien nodig, kun je altijd een expert op dit gebied om raad vragen. Waarschijnlijk kunnen de mensen bij de (online) winkel van jouw keuze je wel aan de antwoorden helpen.

Je hebt dan ook geen woordenboek nodig wanneer je een gas- of waterleiding aan wilt leggen. Lees gewoon even verder.

Wat is een tyleenslang?

Simpel gezegd is dit een zeer flexibele buis die vervaardigd is van polyethyleen – die in twee soorten onderverdeeld is. Laten we het erop houden dat één van de twee geschikt is voor het gebruik van waterleidingen, terwijl de andere bedoeld is om gas door te laten lopen.

We snappen dat je het verschil tussen de twee zou willen weten om een juiste keuze te maken. Dat is gelukkig niet zo moeilijk.

Wil je namelijk beregening in je tuin aanleggen? Dan kun je het beste een tyleenslang van 16mm kopen die van een blauwe streep op de zijkant voorzien is. De kleur geeft aan dat dit installatiemateriaal voor water bedoeld is.

Voor gas kies je een buis van hogedrukpolyethyleen (HDPE) die met een gele streep is versierd. Deze heeft een diameter van minstens 20mm.