CDF Info

Informatie

Voordelen van het kopen van een tiny house

3 min gelezen

Met de stijgende huizenprijzen en de toenemende belangstelling voor minimalistisch wonen krijgen tiny houses steeds meer aandacht.

Maar tiny houses zijn niet alleen maar woningen. Op de juiste locaties kunnen ze ook solide investeringen zijn, waardoor ze rendabel zijn voor korte termijn verhuur, vakantiehuizen en zelfs voor lange termijn huurders.

Zijn tiny houses een goede investering? Laten we eens kijken naar de voor en nadelen van tiny houses.

Tiny houses zijn goedkoop en duurzaam

Verreweg het grootste voordeel van een tiny house zijn de kosten. Volgens een prijs analyse van Tiny House Life, kost het gemiddelde tiny house iets meer dan 46.000 euro. Dat scheelt nogal met de gemiddelde huisprijs van in Nederland van 310.000 euro. Als je bereid bent om zelf een tiny house te gaan bouwen dan kan de prijs zelfs omlaag naar € 15.000.

Maar de lage kosten zijn niet het enige voordeel die je krijgt met een tiny house. je kunt ook genieten:

  • Weinig onderhoud en onderhoud…
  • Makkelijk te verplaatsen (zolang het tiny house wielen heeft of deze goed op een dieplader past)
  • Extra inkomstenstroom als je bereid bent om het te verhuren
  • Lagere vaste lasten voor nutsvoorzien dingen
  • Een kleinere impact op het milieu
  • Een eenvoudigere manier van leven

Nadelen van het kopen van een tiny house

Zoals met alles, zijn tiny houses niet zonder hun nadelen. Hoewel de kostenbesparingen en de eenvoud van een tiny house verleidelijk kunnen lijken, zijn er enkele ernstige nadelen aan het kopen van een tiny house.

Tiny houses zijn nog erg nieuw en er zijn nog geen duidelijke regels over wat mag en wat niet. Het vinden van een plaats om je tiny house te bouwen of te plaatsen kan een uitdaging zijn. 

Hier zijn enkele andere nadelen waar je rekening mee zult willen houden:

  • Het gebrek aan ruimte: tiny houses beperken je, zowel woon- als opslagruimte. Wat ga je doen met al je spullen? Hoe blijf je georganiseerd?
  • Financieringsproblemen: De meeste tiny houses kosten niet genoeg om in aanmerking te komen voor een hypotheek, en het aantal tiny house leningen is beperkt. Als je het geld niet hebt om tiny house te kopen of te bouwen, heb je misschien moeite om het te financieren. 
  • De vluchtige factor: Het huren van een tiny house is vandaag de dag een trend, maar zal het nog een paar jaar duren? Als het afsterft, wat ga je dan doen met de woning?
  • Je moet ook nadenken over de nabije omgeving waarin je zou wonen. Als je een echtgenoot, kinderen, huisdieren of huisgenoten hebt, kun je een aantal persoonlijke problemen ondervinden bij het delen van zo’n kleine ruimte.

Zorg ervoor dat je een plan hebt voor het omgaan met conflicten, maar ook wie de belangrijkste verantwoordelijkheden en taken op zich neemt. Met zo weinig vierkante meters, zult je extra bovenop je huishouding en het organiseren moeten zijn als je comfortabel wilt leven.

Weet je het nog steeds niet zeker?

Als je nog steeds niet zeker weet of het kopen van een tiny house de juiste stap is voor je leven waarom probeer je het dan niet voordat je koopt? Airbnb, VRBO en Glamping Hub hebben tiny houses in het hele land, en er zijn ook tiny house vakantie verhuurbedrijven zoals Getaway die je kunt overwegen.

Boek een nacht of twee en ervaar hoe het is. Is het iets wat je weer zou willen doen? Zou je het jezelf jaren of zelfs decennia lang kunnen zien doen? Een korte proefperiode is ook een slim idee als je denkt aan investeren. Want het kan je ideeën geven voor het ontwerpen, bouwen en organiseren van het tiny house. En zelfs voor het organiseren van je tiny house als je deze eenmaal hebt gekocht.